Submitted by Benjamin on Thu, 15/02/2007 - 10:19.

Vieze beestjes op kantoor vereisen harde actie

Bron: Eindhovens Dagblad, 6-2-2007

De dagelijkse werkplek is een verzamelplaats van vieze beestjes, giftige schimmels en bedorven lucht. Harde actie is nodig.

In ruim 40 procent van de kantoren in Nederland is het een vieze zooi. Bacteriën, schimmels en een bedorven lucht verzieken het milieu voor de mensen die er moeten werken. En bezuinigingen op schoonmaakkosten maken het er niet beter op. Volgens Intersafe Groeneveld, een adviesbureau op het gebied van veilig en gezond werken, is de productiviteit op een vieze werkplek tussen de 10 en 15 procent lager en ligt het ziekteverzuim er 1,5 tot 2,5 procent hoger dan in een schone arbeidsomgeving.

„ Bezuinigingen op de schoonmaakbudgetten van bedrijven werken vieze werkplekken in de hand”, meldt het onderzoekslaboratorium van Intersafe Groeneveld. In het laboratorium werden de monsters van zo’n 250 bedrijven onderzocht. In de testanalyses werden vooral huisbacteriën en schimmelsoorten aangetroffen die irritaties, infecties en allergische reacties kunnen veroorzaken aan de luchtwegen.

De troep zit niet alleen in de lucht, de bacteriën en schimmels tieren welig in de vloerbedekking, op bureaus en natuurlijk in de toetsenborden van computers. Huidbacteriën, zoals stafylokokken, komen op de vloer terecht. Als er dan onvoldoende wordt gestofzuigd, neemt het aantal ziekteverwekkers schrikbarend toe. Hetzelfde gebeurt bij bureaustoelen, toetsenborden en alle andere plekken waar mensen veel aanwezig zijn.

Goed stofzuigen is één, maar ook het schoonmaken van het bureau kan fors bijdragen aan een schoon werkklimaat. Wie allerlei papierrotzooi op z’n bureau heeft liggen, maakt het voor schoonmakers onmogelijk om goed schoon te maken. Bovendien vinden bacteriën een perfecte voedingsbodem tussen het papier. Clean deskbeleid (een leeg bureau achterlaten) is de beste oplossing. In het buitenland zijn al bedrijven waar aan het eind van de dag stelselmatig alles wat op het bureau is achtergebleven in de vuilcontainer verdwijnt.

Ook schimmels zijn gek op vieze werkplekken. Wie zijn restjes koffie weggooit in de plantenbak, creëert in combinatie met de plantenvoeding een perfect milieu voor schimmels. Die schimmels laten vervolgens hun sporen achter in de kantoorlucht en luchtwegirritaties en allergieën zijn het gevolg.

Het is dus niet alleen de werkgever die verantwoordelijk is voor het milieu op de werkplek. Werknemers die hun etensresten achteloos weggooien – berucht zijn holle plekken in kantoormeubilair – zijn medeveroorzakers van vervuiling.

Het nuttigen van etenswaren achter het bureau leidt tot veel smerigheid. Wie zijn toetsenbord wel eens heeft omgekeerd, weet hoeveel troep er tussen de toetsen zit.

Overigens zijn er speciale schoonmaakbedrijven die ook de computers en toetsenborden kunnen reinigen van broodkruimels, huidschilfers en ander ongerief.

De werkgever kan behalve een serieus bedrag voor schoonmaak op de begroting opnemen, nog wel het een en ander méér doen. En daarbij is het niet zo dat alle maatregelen alleen maar geld kosten. Onlangs verscheen een onderzoek door SenterNovem (een instelling die projecten voor innovatie en duurzaamheid ontwikkelt) waaruit blijkt dat tal van energiebesparende maatregelen ook goed zijn voor de gezondheid van werknemers.

SenterNovem heeft berekend dat een slecht kantoorklimaat jaarlijks zo’n 5 miljard euro kost. Het zijn vooral ziekteverzuim en dalende arbeidsproductiviteit die deze schadepost veroorzaken. Daar staat tegenover dat een gezond milieu de productiviteit met gemiddeld 10 tot 15 procent kan stimuleren, terwijl 25 procent van alle ziekmeldingen te wijten is aan een slecht kantoorklimaat.

Hetzelfde SenterNovem reikt de calculerende ondernemer nu nog meer de hand: met het nemen van maatregelen om het werkklimaat te verbeteren kan zelfs geld worden verdiend. In een onderzoek naar energiebewust wonen en werken bleek dat allerlei energiebesparende maatregelen ook goed zijn voor het kantoormilieu.

SenterNovem geeft allerlei voorbeelden van dit soort maatregelen. Als een bedrijf eens per half jaar de vuile filters vervangt in de luchtbehandelingsinstallatie gaat het ziekteverzuim met ruim een half procent omlaag, terwijl de arbeidsproductiviteit met 3 procent toeneemt.

Bron: Eindhovens Dagblad, 6-2-2007

Terug...